Design ethics

icon-heart-draw  Design-thinking-ideate-icon  icon-cog-draw icon-test-draw 

Wat is de juiste ontwerpkeuze? Is er wel een juiste keuze, of is dat per persoon verschillend? Hoe weet ik wat mijn doelgroep belangrijk vindt?

Er zijn veel vragen waar geen eenduidig antwoord op te vinden is. Daarom is het extra van belang om de stakeholders én hun waarden in kaart te brengen. Door deze waarden als uitgangspunt te nemen, zal de gebruiker én de opdrachtgever zich gezien en gehoord voelen. Maar op welke manier kan ik de waarde van de doelgroep het beste achterhalen? Dit heb ik gedaan door het maken van een provocatief prototype.

Provocatief prototype
Door een provocatief prototype in te zetten kunnen de verborgen waarden en ontwerpeisen bij de stakeholders in kaart gebracht worden. Voor zowel de doelgroep als bij de opdrachtgever heb ik een provocerend scenario gemaakt dat (in mijn ogen) net óver de ethische grenzen (zoals privacy) gaat. Door te provoceren ontstonden er discussies en werden de stakeholders min of meer gedwongen na te denken over welke waarden ze belangrijk(er) vinden en hoe dit naar voren zou moeten komen in het ontwerp.

Naar aanleiding van deze waarden en wensen heb ik meerdere ontwerpoplossingen gemaakt. Het ontwerp dat het beste aansloot bij de doelgroep en de wensen van de opdrachtgever heb ik samen met het ontwerpteam verder uitgewerkt.

Tools:

Round-Custom-Indesign-icon   

Kletsbot Emma, geel met opgeplakte oogjes
Een provocatief prototype gemaakt van klei.
Robotje dat antwoord geeft op je vragen
Feedback Freddie is een echt maatje, hij houdt van spelletjes en interactie. Hij vraagt af en toe om aandacht, door de laatste nieuwtjes over tafel te gooien.
Plant die slap gaat hangen als er niet meer tegen geklets wordt
Loyale Lilly is vriendelijk en aardig naar jou toe, maar dit is niet oneindig, ze wil ook zorgzaamheid en aandacht terug.
Slimme Siem is een smartwatch die je hartslag en bloeddruk nauwlettend in de gaten houdt, hij vraagt ook regelmatig hoe het met je gaat.
kletsbot in vorm van vlinder
Attente Arie beweegt eerste even met zijn vleugels en geeft wat licht voordat hij tegen je praat. Zo begint hij vaak een gesprek als het lang stil is geweest.
Plant in vaas getekend die antwoord geven op vragen van de gebruiker
Mondige madelief geeft je aan het begin van de dag een aantal duidelijke doelen. Bij elke taak die je hebt gehaald, gaat er een bloem open.
Vogel met camera om omgeving te scannen
Oplettende Olivia volgt je in huis. Ze heeft een camera-oog waarmee ze je nauwlettend in de gaten houdt. Ze heeft altijd een luisterend oor, maar kletst zelf ook graag.
Interactieve pen
Adviserende Abel is een pen die je kan gebruiken om in een dagboek te schrijven. Alles wat je opschrijft wordt geregistreerd. Naar aanleiding van deze informatie gaat de chatbot een gesprek met je aan.
Een pratende kat
Gezellig Gaia is een chatbot die op verschillende niveaus aandacht aan je kan vragen. Gaia houdt ook erg van knuffelen.
Eerlijke Emma zegt precies wat ze vindt en hoe ze over je denkt. Je kan haar overal mee naartoe nemen.